Kyckling med sås på hallon och lakrits

Den här rätten är såsen. Den har ett härligt djup och förvandlar hela matupplevelsen till en fest. Inte svårt att göra om du har ingredienserna hemma.
Detta behöver du till fyra:
4 skinn och benfria stora kycklingbröstfiléer
salt och peppar till kycklingen
3 matskedar smör
4 salladslökar, tunt skivade
1 liten purjolök, tunt skivad
2 dl vitt vin
2 teskedar koncentrerad lökfond
2 teskedar koncentrerad kycklingfond
1 dl frusna hallon
1 tesked lakritspulver
6 cl mörk rom eller konjak
2 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
hackad gräslök till dekoration
Så här gör du:
Salta och peppra kycklingen runt om. Hetta upp smöret i en stor stekpanna och stek kycklingen så att den blir gyllenbrun, ca 3 minuter per sida.
Ta kycklingen ur pannan och lägg under folie..
Koka hallonen i det vita vinet i en kastrull. Vispa kraftigt.Låt koka ca fem minuter. Sila bort kärnorna.
Lägg i salladslök och purjolök i stekpannan du använt till kycklingen (gör den inte ren innan). Stek till dess att löken blir mjuk, ca 2 minuter. Häll i vinet med hallonen och fonden och koka upp. Tillsätt lakritspulvret och rör kraftigt. Tillsätt romen och rör om. Lägg i grädden. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i fem minuter. Rör då och då. Vill du ha såsen tjockare reder du den nu med lite mjöl som du blandat med smör.
Lägg i kycklingfiléerna i såsen och fortsätt sjuda i 10 minuter eller till dess att kycklingen är genomstekt.
Servera kycklingen och nappera såsen över. Dekorera generöst med hackad gräslök. Servera med ris eller pasta.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner