Skriv ut recept Skriv ut recept

Pepparstek

En verklig klassiker som blir mycket bra med en ganska liten insats. Fin bjudmat.
Detta behöver du till fyra:
2 teskedar hela svartpepparkorn
2 teskedar hela vitpepparkorn
2 teskedar hela grönpepparkorn
2 teskedar fänkålsfrön
4 marmorerade biffar i önskad storlek
2 matskedar smör
2 matskedar rapsolja
3 matskedar hackad schalottenlök
1 dl färdigblandad fond ( 1 del koncentrat och tre delar vatten)
1 dl vispgrädde
5 cl cognac eller mörk rom
2 teskedar Dijon senap
salt efter smak 
Så här gör du:
Lägg pepparkorn och fänkålsfrön på en bit bakpapper och vik ihop till ett tätt paket. Krossa kornen med baksidan på en kraftig kniv eller en hammare mot en skärbräda.
Torka köttbitarna torra med hushållspapper och gnid in dem med pepparblandningen.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek köttbitarna 4 minuter på varje sida. Då blir de medium. Lägg över köttet i en skål och täck så att det håller sig varmt.
Lägg i Schalottenlöken i stekpannan utan att göra den ren innan. Tillsätt fonden och rör upp alla kryddor som fastnat i pannan. Tillsätt grädde och cognac. Koka bort lite vätska så att såsen tjocknar. Smaka av med salt. Allra sist rör du ner senapen.
Salta lätt på köttbitarna och lägg upp dem. Häll pepparsåsen över och servera med en sallad eller din favoritpotatis.