Älg Bourgignon
Mycket trevligt sätt att laga till älg och annat vilt kött. Det ska koka länge, men resultatet blir väldigt bra.
Det här behöver du till fyra:
6 hg älgstek eller motsvarande
salt och peppar
2 dl hackad bacon
3 morötter, oskalade och skurna till mynt
2 selleristjälkar, finhackade
2 gula lökar skurna i klyftor
2 hela kvistar rosmarin
3 dl skivade champinjoner
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 matskedar smör till redning
2 matskedar vetemjöl till redning
6 cl cognac eller mörk rom
rött vin till grytan
salt och peppar
smör till stekning
Så här gör du:
Värm upp två matskedar smör i en stekgryta med lock.
Lägg i baconet och låt det steka till dess fettet smält bort. Ta därefter bort baconet och spara det.
Dela upp älgköttet i 3 cm stora tärningar. Torka av köttet med hushållspapper. Vänd därefter köttet i vetemjöl. Salta och peppra. Stek sedan köttet i omgångar så att det får färg. Spara köttet vid sidan när det är stekt.
Häll i cognacen och vispa upp allt som fastnat på botten av grytan under stekningen.
Lägg tillbaka köttet och lägg i morötter, selleri, lök, vitlök, rosmarin och bacon. Rör om och häll därefter på rött vin så att det nätt och jämnt täcker.
Lägg på locket och låt sjuda i två timmar.
Stek svampen hastigt i hett smör i en stekpanna.
Blanda samman smör och mjöl till redningen. Lägg i och rör om så att redningen blandas in i grytan. Koka upp igen och låt koka 6-7 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt den stekta svampen och blanda. Servera. Det blir bra med lite pressad potatis.