Ankbröst med hallonsås
Vi vågar satsa på en lite ovanlig smakkombination. Men tycker du om anka och hallon kan vi lova en sällsam glädje.
Detta behöver du till fyra:
2 stora ankbröst
2 msk färsk rosmarin
250 gram färska eller frysta hallon
2 matskedar rödvinsvinäger
20 cl vitt vin (med smak)
20 cl kycklingfond (späd 5 cl flytande koncentrerad med tre delar vatten)
Salt och nymalen svartpeppar
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Gör 3-4 parallella snitt i skinnet på varje bröst med en vass kniv. Salta och peppra brösten. Krydda med rosmarin.
2. Värm en stor stekpanna ordentligt het. Lägg i lite olja och smör. Stek brösten med skinnet ner tills de får brun färg.(tar ca 3 minuter). Vänd och stek 3 minuter på andra sidan.
3. Flytta brösten till en ugnsfast form och ugnsbaka i ca 20 minuter. Kortare om du vill ha mera rosa och upp till 30 minuter om de ska vara well done.
4. Ta ankan ur fatet och håll varm i metallfolie. Häll saften från ankan tillbaka i stekpannan.
5.Tillsätt hallon, vinäger, vin och fond i stekpannan där fettet från ankbrösten ska vara kvar efter att du stekt dem. Koka upp och koka så det reducerar till såskonsistens. Sila bort hallonkärnorna.
6. Skär brösten i medeltunna skivor. Lägg på varm tallrik. Häll sås över och dekorera med hallon.