Här kan du använda gås som alternativ, men ankbröst finns i de flesta större livsmedelsbutiker, åtminstone frysta.
Detta behöver du till fyra:
3 ankbröst (är det stora räcker det med två)
salt och peppar
1 msk smör till stekningen
Potatiskroketterna:
1 1/2 kg potatis
3 msk smör
1 krm muskot
1 msk riven pepparrot
2 ägg
1 dl mjöl
salt och peppar
Till vinägretten:
Skalet av två apelsiner
1/2 dl pressad citron
1/2 dl vitt vin
1 äggula
200 ml majsolja
salt och peppar
Så här gör du:
Koka potatisen utan skal. Mosa dem tillsammans med smör, muskot, pepparrot och ägg. Smaka av med salt och peppar.
Platta till potatismoset på ett bakpapper så att det blir ca 3 cm tjockt. Skär till stavar med en vass kniv.
Rulla potatisstavarna i mjölet och lägg år sidan.
Hetta upp en stekpanna med smöret. Snitta ankbrösten diagonalt i skinnet. Salta och peppra runt om. Stek ankbrösten med skinnsidan ner ca fem minuter. Vänd därefter och stek i ytterligare sju minuter. Ta ankbrösten ur pannan och slå in dem i folie.
Stek potatisstavarna i fettet i pannan. Behövs det extra fett lägger du i nytt smör.
Blanda samman apelsinskalet, citronsaft och en äggula. Vispa hårt. Salta och peppra. Droppa i oljan långsamt under mycket stark omrörning.
Ta ankbrösten ur folien och skär tunna skivor. Servera med potatisstavarna och lite av apelsin vinägern.

Ankbröst med potatiskroketter och apelsinvinägrett
Publicerad av Torbjörn Berner På I Fågel | Kommentarer inaktiverade