Fräsch och riktigt läcker mat som passar både till fest och vardag. Superenkelt att laga.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar laxfilé utan skinn och ben
2 stora mogna apelsiner till marinaden
2 stora mogna apelsiner till ugnsbakningen, i tunna skivor
salt, svartpeppar och torkad krossad timjan
1 dl neutral olja
Färsk basilika till serveringen.
Så här gör du:
Riv skalet av två apelsiner. Pressa ut all juice. Blanda samman juicen, skalet och oljan till en marinad. Rör kraftigt eller kör helst i mixer.
Placera laxen i marinaden så att det täcker. Det går bra i en fryspåse. Lägg kallt i minst en timma.
Sätt ugnen på 200 grader.
Placera tunna skivor av apelsin på ett stort ugnsfast fat.
Salta och krydda laxen runt om.
Placera laxbitarna över apelsinskivorna.
Häll försiktigt över marinaden.
Täck med aluminiumfolie och baka mitt i ugnen i 30 minuter.
Ös laxen innan servering.
Servera laxen på apelsinskivor med lite gott ris och en sallad. Använd marinaden som sås.
Gärna med lite färsk basilika vid sidan.