En lyxigare variant av vad många kan minnas från gamla tiders kinesrestauranger. Lättlagat, nyttigt och med många goda smaker.
Detta behöver du till fyra:
1/2 kg biffkött, skuret i tunna bitar
1 dl japansk soja till ett par saker
2 msk mjöl
3 dl färdigblandad oxbuljong
4 msk olivolja till olika saker
2 stora paprikor, en grön och en röd, skurna i stora bitar
1 stor gul lök, skuren i klyftor
1 tesked grovmalen svartpeppar
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk nyriven ingefära
2 msk limejuice
1 tsk grovhackad rosépeppar
2 stora tomater, skållade och utan kärnor, skurna i stora bitar
Ris och extra soja till serveringen
Så här gör du:
Häll 2 matskedar soja över köttbitarna. Låt marinera i rumstemperatur i 45 minuter.
Blanda mjöl, oxbuljong och två matskedar soja. Blanda först lite av buljongen så att det blir en jämn kräm. Säd sedan efterhand så att du inte får några klumpar.
Lägg två matskedar olja i en varm stekpanna. Stek köttskivorna i två omgångar så att de får färg på båda sidor. Lägg köttet i en skål. Håll köttet varmt.
Lägg en matsked olja i stekpannan utan att göra den ren. Lägg i paprikan, löken och svartpeppar. Stek till dess att grönsakerna blivit mjuka. Det tar knappt 10 minuter.
Sänk värmen och tillsätt vitlök, ingefära, limejuice och rosépepparn. Stek på låg värme 1-2 minuter.
Lägg tillbaka köttet med eventuell avrunnen vätska och buljongblandningen.
koka samman under ca 5 minuter så att såsen tjocknar. Smaka av med salt om det behövs. Vänd ner tomatbitarna så att de integreras i såsen.
Servera direkt med kokt ris och extra soja vid sidan.