En spännande och fräsch variant på burgare som bygger på lax. Väldigt lätt att laga och en förträfflig kompanjon till ett glas vin.
Detta behöver du till fyra personer:
600 g laxfilé utan skinn och ben som du malt eller kört med pulser i en matberedare till en fin färs.
2 teskedar nyriven ingefära
2 teskedar pressad vitlök
1 matsked japansk soja
2 matskedar passerade tomater
1 tesked sesamolja
4 droppar tabasco
1 tesked koncentrerad hummerfond
2 dl ströbröd
1 dl finhackad rödlök
1 vispat ägg
salt och peppar efter smak
olja att steka i
Till serveringen;
hamburgerbröd
tomater, skivade
sallad
majonnäs
Så här gör du:
Blanda samman ingefära, vitlök, passerade tomater, sesamolja, tabasco, hummerfond och ägg i en skål.
I en stor skål blandar du lax, rödlök och hälften av ströbrödet. Blanda ner vätskan i laxfärsen. Blanda ordentligt så att du får en fast fin konsistens. Salta och peppra i den färdiga blandningen. Laxen absorberar vätska medan du rör. Forma fyra fina burgare. Täck burgarna med ett tunt lager av det resterande ströbrödet. Täck med plastfilm och låt vila i kylskåp en eller ett par timmar.
Sätt ugnen på 175 grader. Värm upp oljan till stekningen i en stekpanna så att det blir riktigt varmt. Stek burgarna två minuter på ena sidan och därefter 1 minut på andra sidan. Är det varmt nog får burgarna färg av det.
Lägg burgarna på ett ugnsfast fat och lägg dem i ugnen ca 10 minuter.
Servera separat eller som burgare i bröd med sallad, tomat och en klick majonnäs.

Asiatisk laxburgare
Publicerad av Torbjörn Berner På I Fisk | Kommentarer inaktiverade