Skriv ut recept Skriv ut recept

En praktisk fiskrätt som innehåller  hela måltiden och som smakar mycket bra.
Detta behöver du till fyra:
50 g smör
3 matskedar mjöl
4 dl mjölk
1 dl vitt vin
1 matsked fiskfond, koncentrerad
3 dl riven gratängost
450 g laxfilé skuren i små bitar
1 dl frysta ärtor
2 teskedar rivet citronskal
2 matskedar pressad citron
7 dl kokt långkornigt ris
salt och peppar
persilja till serveringen
Så här gör du:
Smält smöret i en kastrull till dess att det skummar. Rör ner mjölet till dess att smeten är jämn. Rör därefter ner mjölken lite i sänder och sist vin och fond. Koka upp under omrörning. Vänd ner 1 dl gratängost och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en ugnsfast  form.
Blanda samman lax, ärtor, citronskal och citronsaft i en skål. Salta och peppra.
Sprid ut hälften av riset i botten på ugnsformen. Lägg hälften av laxblandningen på riset och därefter hälften av såsen och riset.
Lägg på resten av riset, laxen, såsen och osten och ställ i ugnen. Låt baka i 25 minuter eller till dess att gratängen fått fin färg. Låt vila fem minuter och servera sedan. Dekorera med persilja.