Skriv ut recept Skriv ut recept

Elegant och lite gammaldags servering. Mycket lättare at göra än du tror och strålande trevlig att bjuda på.
Det här behöver du till fyra:
750 g laxfilé utan skinn och ben
500 g trimmad grön sparris
salt
1 dl creme fraiche
1 tesked pressad citron
4 matskedar finhackad färsk dill
Det rivna gula skalet från 1 citron
svartpeppar
2 plattor smördeg
1 ägg lätt vispat
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär topparna av sparrisen och spara resten.
Koka sparristopparna i fyra minuter. Kör dem därefter i matberedare till en mousse. Blanda den med creme fraiche, dill, citronsaft, citronskal och salt och peppar efter smak.
Lägg en av smördegsplattorna på arbetsbordet. Placera laxen mitt på och salta och peppra. Sprid ut sparris creme fraichen över laxen och placera sparrisstängerna sida vid sida som pennor.
Pensla kanten på smördegen med ägg. Lägg på den andra smördegsplattan och tryck ihop plattorna med en gaffel. Kör tre tunna snitt med en vass kniv på toppen så att ånga kan komma ut.
Pensla hela smördegen med ägg på ovansidan. Baka mitt i ugnen i 20 minuter eller till dess att smördegen blivit gyllenbrun. Ta ur ugnen och låt vila i fem minuter. Skär portionsbitar med vass kniv. Dekorera med några dillkvistar.