Skriv ut recept Skriv ut recept

Balsam brässerad lamm skank

Låt oss först konstatera att lammskank bara finns där det finns en slaktare som säljer köttet. Det kan vara i stora livsmedelsbutiker eller affärer som är specialiserade på vilt, lamm och fågel. Men när du finner det så är den här rätten mycket lätt att laga och resultatet blir uppseendeväckande gott. Så det är värt lite promenerande bland matbutikerna.
Detta behöver du till fyra:
4 lammskankar
1 msk olivolja till stekning
salt och peppar till lammet
2 stora gula lökar, finhackade
1 stor morot, oskalad, skuren i tjocka mynt
1 dl balsamvinäger
3 dl rött vin
3 dl vitt vin
2 msk koncentrerad kycklingfond
8 vitlöksklyftor, finhackade
3 kvistar rosmarin, bara bladen
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Gnid in lammskankarna med olivolja och salta och peppra.
Häll resten av oljan i en stor stekgryta på medelvärme.
Stek lammskankarna fyra minuter på varje sida (Ofta finns det tre sidor)
Blanda samman marinaden: balsamvinäger, rött vin, vitt vin, fond, vitlök, rosmarin.
Ta skankarna ur grytan och lägg åt sidan.
Lägg löken i grytan och stek under omrörning till dess att den blir mjuk.

Lägg i lammskankarna i grytan igen och placera morotsmynten mellan bitarna. Täck med marinaden.
Lägg på lock och ställ mitt i ugnen och baka i 1,5 timmar.
När lammet är färdigt tar du bitarna ur grytan. Sila såsen och om du vill ha den tjockare så reder du den med lite majsmjöl upplöst i vatten. Smaka av med salt och peppar.
(Morotsbitarna har tjänat sitt syfte. De ska kastas bort nu)
Servera lammet med potatismos och sås. Det blir snyggt med en grön sallad på sidan.