Skriv ut recept Skriv ut recept

En riktig klassiker, som är betydligt enklare att laga än sitt rykte. Egentligen handlar din framgång mest om attta fram äggen och låta dem få vara rumstempererade. Kalla ägg ger skuren sås.
Detta behöver du:
1 dl vitvinsvinäger
1 dl torrt vitt vin
1 dl finhackad schalottenlök
3 dragonkvistar, där du tar av och sparar bladen
3 persiljestjälkar där du tar av och sparar bladen
1/ tesked grovmalen svartpeppar
4 äggulor, rumstempererade
150 gram smör, som ska vara rumstempererat
salt efter smak
Så här gör du:
Välj ut en skål och en stor kastrull så att du kan ställa skålen i kastrullens öppning utan att den når botten. Du ska göra ett vattenbad helt enkelt. Du lägger vatten i botten på kastrullen och sätter på medelvärme på spisen. Lägg vinäger, vin, lök, dragonstjälkar, persiljestjälkar och pepparkorn i en kastrull och koka upp. Låt sjuda och pressa då och då på stjälkarna för att få ut smaken. Efter ca 10 minuter har större delen av vätskan dunstat bort. Sila ner det som finns i skålen, som ska användas i vattenbadet, eller plocka bort stjälkarna och häll sedan i resterande vätska.
Vispa kraftigt ner äggulorna en i sänder i vinäger vätskan. Vispa in ägget ordentligt innan du tar nästa gula. Glöm inte bort att äggen måste vara rumstempererade. Stäng av värmen under vattenbadet. restvärmen räcker. Sätt skålen över vattenbadet och vispa konstant medan äggblandningen tjocknar. Vispa ner smöret i mindre klickar. Rör till dess att klicken smält och absorberats i såsen innan du tar nästa smörklick. Om såsen blir för tjock för dig kan du lägga i några droppar kallt vatten så att den tunnar lite. Hacka dragonbladen och persiljebladen ytterst fin. Kör dem om möjligt i matberedare. Blanda försiktigt ner bladen i såsen. Servera den gärna varm. Antingen till ditt grillade kött men lika gärna till grillad lax.