Skriv ut recept Skriv ut recept

Vi har hittat ett recept på en alldeles underbar köttfärsrätt från Sydafrika. Den har samma grund som en vanlig köttfärsröra men innehåller ljuvliga smaker av frukt och mandel.

Detta behöver du till fyra:
6 hg malet kött av nöt eller lamm
2 gula lökar, hackade
2 msk pressad vitlök
1 matsked thailändsk röd curry
1 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
rivet skal och saften av 1/2 citron
1 ägg
salt och peppar
100 gram torkade aprikoser, finhackade
1 Granny Smith äpple skalat avkärnat och finhackat
1 dl russin
50 gram hackad mandel
3 lagerblad
Topping:
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
1/2 tesked salt
Olja och mör till stekning

Så här gör du:
Sätt ugnen på 160 grader. Smöra en stor ugnsfast form. Hetta upp en matsked smör och en matsked olja i en stekpanna. Lägg i löken och vitlöken och stek den mjuk. Lägg i curry  och låt det blanda sig med löken under omrörning. Ta bort från värmen. Blanda in röran i det malda köttet. Blanda väl. Blanda i en skål ströbröd, mjölk, citronskal och saft, ägget, salt, peppar, aprikoser, äpple, russin och mandel. Blanda ner fruktröran i köttfärsen. Lägg över hela röran i den smorda formen jämna till ytan längst upp. Stick ner lagerbladen jämnt i grytan. Lägg på lock eller folie och baka i ugn i 1 timme och 15 minuter. Öka därefter värmen i ugnen till 200 grader. Blanda ihop toppingen helst i matberedare med kraftig vispning. Ta av folien och lägg toppingen längst upp på grytan. Ställ den i ugnen under 15 minuter eller till dess att den fått färg.