Beskrivning
Land: Italien
Område: Toscana, Rosso di Montalcino
Druva: 100% Sangiovese Grosso
Producent: Abbadia Ardenga
Årgång: 2020
Alkohol: 14,5%
Sockerhalt: <0,3 g/100 ml (<0,3%)
Arom: Ett kraftfullt och intensivt rött vin med toner av körsbär, svarta vinbär, viol, örter och en försiktig ton av ek.
Om producenten: Abbadia Ardenga är en mycket historisk plats med en grundstomme som byggdes av romarna och som från renässansen ägts av familjen Piccolomini (ättlingar till Påve Pius II – ursprungligen Enea Silvio Piccolomini). Då den sista ättlingen av Piccolomini dog under andra världskriget så togs egendomen över av en stiftelse. Av egendomens 650 hektar så är bara 10 hektar tillägnade åt vinodling.
Sedan början av 60-talet togs vinodlingarna över av Mario Ciacci, vars två söner driver det vackra lilla vineriet än idag. Mario Ciacci är inte minst en viktig person för Brunello di Montalcino, då han var den första ordföranden för områdets konsortium som grundades under 60-talet och har drivit ett mycket framgångsrikt arbete för att visa världen att området står för några av världens finaste viner. Han hade denna position under konsortiets första ca femton år, och under de första åren var det bara han och hans fru som arbetade där.
Om vinet: Druvorna är odlade på 280 meters höjd över havet och skördades tidigt i oktober månad. Jäsningen skedde på temperaturkontrollerade ståltankar, och vinet lagrades sedan i 4 månader på fat av slavonsk ek samt 8 månader på flaska inför försäljning. Detta vin kan lagras några år, och för absolut bästa upplevelse bör du hälla vinet på karaff minst en timme innan du dricker.