Alamos Malbec Organic 99.-

Härligt ekologiskt argentinskt vin tillverkat på nationaldruvan Malbec. Mycket behagligt och synnerligen prisvärt.

99.00 kr

Köp produkt

Artikelnr: 667001 Kategori:

Beskrivning

Land: Argentina
Distrikt: Mendoza
Årgång: 2016
Vingårdar: La Consulta, Tupungato, Lunlunta och Agrelo
Vinmakare: Lucia Vaieretti
Druvor: Malbec 100%
Alkoholhalt: 13,5 %
Totalsyra: 5,25 g/l
Producent:Bodega Catena Zapata
Vinets karaktär: Vinet har mörk, intensivt violett färg med doft av körsbär och plommon. Smaken är koncentrerad med druvtypiska inslag av körsbär, björnbär, plommon, kaffe, choklad och fat. Tanninerna är mogna och vinet har lång, kraftfull eftersmak. Som de flesta Malbec-viner passar Alamos Malbec Organic utmärkt till rätter av nöt eller viltkött.
Lagring: Vinet har legat på fat i nio månader, både amerikansk och fransk ek varav 25% ny ek.
Information:Distriktet Mendoza har alla de rätta förutsättningarna för ekologisk odling. Vid foten av Anderna är dagarna soliga men svala och den torra luften minskar risken för sjukdomar på vinstockarna. Smältvattnet från glaciärerna är mineralrikt och ger utmärkt näring år druvorna.

Om producenten:
Från Argentina kommer några av Sydamerikas särklassigt bästa viner, som utan problem konkurrerar med det allra bästa världen i övrigt kan producera. Mannen som kan ta åt sig större delen av äran är utan tvekan Nicolás Catena. Revolutionär har han kallats med sina –  i andras ögon  – vilda idéer och sin outtröttliga jakt på detaljer för att skapa enastående viner.

Han kommer från en färgstark familj. Farfar Nicola flydde från fattigdom och missväxt i Italien och lär ha firat att han slapp hungra genom att varje morgon äta en rå biff. Han planterade sina första Malbecrankor 1902. Pappa Domingo såg till att familjen blev en av de största ägarna av vinmarker i Argentina, men producerade mest bulkvin. Under landets galopperande inflation på 1960-talet hade han det tufft när det ibland hade varit billigare att helt låta bli att skörda.

Nicolás Catena arbetade som gästprofessor i Kalifornien och fascinerades av de fantastiska vinerna där. När han återvände till Argentina sålde han av större delen av familjeföretaget för att satsa på kvalitetsvin. Hans mödosamma arbete lämnade ingen detalj orörd. Druvkloner, mikroklimat och jordarter kartlades, men den avgörande insatsen var att satsa på odlingar på hög höjd. Man kan inte göra framsteg om man inte testar gränserna, ansåg han, men andra skakade på huvudet och menade att på så hög höjd mognar inga druvor. De hade fel.

I mitten av 1990-talet slöt läkarutbildade dottern Laura upp vid pappas sida och sedan dess har Catena producerat viner av internationell toppklass. Det stora genombrottet kom med prestigevinet Nicolás Catena Zapata som i en rad blindprovningar slog några av världens högst rankade röda viner.

Det är främst tre druvor som skapat familjens framgångar – Chardonnay, Cabernet Sauvignon och inte minst Malbec som idag är Argentinas nationaldruva och som i Catenas regi ger lysande viner.

De viner som går under namnet Catena är viner av en druva men blandade från flera vingårdar. Catena Alta är också endruvsviner men  i begränsad upplaga från en enskild vingård. Toppvinerna säljs under namnet Catena Zapata.

Catena är ett frontföretag när det gäller forskning. Laura Catena la grunden för Catena Institute som – i samarbete med universitet runtom i världen – bedriver avancerad forskning för att utveckla framtidens vinnäring.

Passande recept