Beskrivning
Druvsort 70% grenache, 30% syrah
Årgång 2015
Alkoholhalt 13,5%
Sockerhalt 3 gram/liter
Veganvänligt Ja.
Producent Bonpas
Innehållet
Smakbeskrivning Smakrikt, kryddigt vin med inslag av peppar, plommon, lagerblad, mörka bär och lakrits.
Vinmakare Jean-Philippe Perrin
Skörd Maskinell
Vinifikation Vinet har jäst i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar i 21 dagar. Därefter lagrades vinet en kortare tid på ståltank innan det buteljerades.
Jordmån Jordmånen är skiftande men på de flesta platser är det mager, stenig jord med inslag av lera och sand.
Bonpas Côtes-du-Rhône är ett Rhonevin med verkligt bra kvalitet för sitt pris. Internationell konkurrens har fått också traditionstyngda fransmän att inse vilka smaker och priser som konsumenterna uppskattar. Detta är ett utmärkt exempel. Producentens filosofi är att göra fruktiga, koncentrerade viner med bra fyllighet och mjuka tanninier vilket Bonpas Côtes-du-Rhône är ett utmärkt exempel på.
Vinet bjuder på toner av mörka bär, kryddor, fat och har silkeslena tanniner samt en lång eftersmak. Druvblandningen domineras av Grenache som får sällskap av Syrah och Carignan.
Ett vin som detta passar perfekt till vilt, nötkött eller lamm och gärna en marig sallad som du kan toppa med lite kryddig salami eller lite kryddtsrak grillad kyckling.
Egendomen Bonpas är ursprungligen ett kloster som grundades redan 1318 av katolska munkar i samband med att påvedömet flyttades från Rom till Avignon i hjärtat av Rhônedalen. Den mycket kända vinregionen Châteauneuf-du-Pape ligger nästgårds och betyder just, Påvens nya slott.
Detta var början på regionens storhetstid och man har alltsedan dess producerat viner vars goda rykte har spridits över världen. Det är inte svårt att förstå – en god Côtes-du-Rhône eller Châteauneuf-du-Pape bjuder på en stor smakkoncentration och mustiga toner av mörka bär och kryddor.