Beskrivning
Land: Spanien
Årgång : 2018
Alkoholhalt: 12%
Druvor: Xarel-lo, macabeo, parellada och chardonnay
Brut Natur: Inget tillsatt socker vid omkorkningen
Ekologiskt odlade druvor
Producent: Celler Privat
Aromer: Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, lime, kex, örter och gummi.
Om vinet:
Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt traditionellt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. För en brut nature tillsätter man inget socker innan förslutning.
Om producenten:
eller Privat ägs av familjeföretaget Alta Alella. Alta Alella startade i början av 1990-talet av vinentreprenören och oenologen Josep Maria Pujol-Busquets och hans hustru Cristina Guillén. De köpte då Can Genis Estate, en gård i art-decostil som ligger i de odlade delarna av Serralada de Marina Natural Park, mellan städerna Alella och Tiana. Då egendomen omgärdas av en naturpark, ställdes hela produktionen om till ekologisk, för att främja naturlivet.