Beskrivning
Karaktär
Ljust gul med litet grönstick. Direkt och tydlig sauvignondoft med fläder och nässlor. Mycket fräsch smak med grön, krispig frukt, kiwi och passionsfrukt, gröna äpplen och fläder. Mer Loire och Nya Zeeland i stilen än varmvuxen sydlig Fumé Blanc.
Alk: 13,14% Restsötma: 4,47g/l Total syra: 5,50g/l pH: 3,29
Passar till
Förrätter och sallader, gärna med hög syra, fisk och skaldjur inklusive den erkänt svåra löjrommen. Ostar med syra som get, får och vår egen stolthet Västerbotten. En grillad kyckling med färsk citron blir perfekt.
Druvor
Sauvignon Blanc
Lagring
Gjord för att drickas ung, inom 1-2 år.
Beskrivning
Zonnebloem är idag en del av Distell som 2001 bildades genom en sammanslagning av Stellenbosch Farmers’ Winery och Distillers Corporation. Vineriet ligger centralt i staden Stellenbosch och de flesta vingårdarna ligger strax utan för staden. Sydafrika har en lång tradition av vinodling. De första druvorna skördades redan 1659. Trettio år senare kom den första kontingenten hugenotter, varav de flesta från västra Frankrike via Nederländerna, och vinodlingen sköt fart ordentligt. Även om Zonnebloem har anor tillbaka till slutet av 1600-talet så är det de senaste 60 åren som vinhuset varit som mest framgångsrikt. Före apartheidens fall så var just Zonnebloem ett av få vinhus i Sydafrika som kunde visa upp viner av genomgående hög kvalitet och pålitlig lagringspotential. Zonnebloem Sauvignon Blanc är gjort på druvor från svalt belägna vingårdar längs västra Kapprovinsen (Atlanten). Druvor som fått växa i svalare klimat bjuder på aromatisk frukt och frisk syra, ett måste för en sauvignon.