Skriv ut recept Skriv ut recept

Matilda är en chokladälskare. Och då är förstås chokladglass en verklig favorit. För att göra chokladglassen riktigt ”chokladig” innehåller den både kakaopulver och halvsöt choklad och den mjuka behagliga konsistensen kommer från en klassisk glassmassa i botten. Redan nu ett litet tips. Se till att kakaopulvret blir ordentligt löst i grädden. Vi vill inte ha små hårda klumpar i vår glass.
All glass startar med en bas på grädde, socker, ägg och smaksättning. Varje ingrediens bidrar på sitt sätt till glassens mjuka konsistens och smak. Grädden ger en rik och krämig smak. Sockret gör glassen mjuk och smidig. Äggen ger en mjuk och smidig konsistens och lyfter färgen. Allra bäst resultat fpr man om man gör glassmassan dagen innan och låter den stå i kylskåp över natten, men är det bråttom å är det. Tänk på att aldrig fylla din glassmaskin mer än till hälften. Gör två gånger om det behövs. Glassen kommer att vara ganska lös när du tar den ur maskinen så den behöver ett par timmar i frysen för att stillna. Men ät glassen den dag den är gjord. Hemgjord glass är en delikatess nära himlen. Njut den färsk. Eftersom Matilda bara avänder äggulorna kan du spara äggvitorna och göra maränger (doppar du dessa i lite smält choklad har du ett perfekt tilltugg till glassen.
Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
50 gram (2 matskedar) osockrat kakaopulver.
1 vaniljstång
55 gram halvsöt choklad i mindre bitar (satsa på något mörkt kring 70% kakao utan smaksättning)
4 stora äggulor
100 gram (ca 1 dl) vanligt socker
Gör så här
Rör samman lite av gädden och kakaopulvret tll en fin pasta i en liten kastrull. Placera den över svag ill medelvarm platta. tillsätt vaniljstången delad i två halvor på längden och rästen av grädden och koka upp under ständig omrörning. Ta av spisen och ta upp vanilsstången och skrapa av eventuella från som är kvar i baljorna ner i kastrullen. Lägg i bitarna av choklad och rör tills den smält fullständigt.
Vispa nu i en rostfri skål socker och äggulor till ett pröst skum. (Tar ca 2-3 minuter med en ballongvisp och starka händer). Häll långsamt i chokladblandningen ner i äggmassan under ständig omrörning (Vi vill ju inte att äggen koalugerar)
Placera skålen över ett hett vattenbad och vispa hela tiden med en kraftig träsked til dess massan tjocknar så mycket att den fastnar på skedens baksida (ca 77 grader C om du har termometer). Det där med baksidan av skeden är ett trick för att veta om en äggbaserad sås tjocknat tllräckligt.Drar du fingret och gör ett spår på skeden ser du att spåret blir kvar när det är klart.
Ta omedelbart skålen från vattenbadet och fortsätt röra så att inte massan efterkokar och blir förstöd. Lägg lock på och låt vila i kylskåp över natten (eller åtminstone till massan blivit helt kall om du har bråttom).
Lägg massan i glassmaskinen. Följ instruktionerna för maskinen. När du tömmer glassmaskinen tänk på att behållaren du lägger glassen i ska ha varit i frysen så att glassen inte smälter på kanterna. Förvara den några timmar i frysen. Ställ den i kylskåpet en halv timma innan du serverar.
Den godaste glass du ätit i ditt liv. Matilda garanterar. Du får röra och passa lite, men belöningen är stor. Till detta dricker du ett glas Pedro Ximenez Sherry från Osborne. Mums….underbart….oförglömligt!