Engelsk köttgryta
Det är väl inte helt klart vad som gör denna köttgryta engelsk, men den smakar förträffligt i vart fall och är en möjlighet om du vill variera dig lite till söndagsmiddagen. Selleristjälkarna, Worcestershire såsen och vitlöken ger en egen karaktär åt grytan. Den passar bra med ett riktigt fylligt vin.
Det här behöver du:
2 matskedar smör och 2 matskedar olja till stekning
1 stor gul lök skalad och skuren i stora bitar
1 purjolök tvättad och skuren i skivor
2 selleristjälkar skurna i mindre bitar
2 vitlöksklyftor som du krossar
1 stor morot i skivor
6 dl champinjoner i halvor eller skivor
600 g högrev utan ben skuren i 3 cm stora tärningar
1 lagerblad
2 matskedar vetemjöl
3 kvistar timjan
2 matskedar tomatpuré
2 teskedar Worcestershire
1/2 l färdigblandad mörk oxfond
25 cl rött vin
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Hetta upp en matsked smör och olja i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök, purjolök, selleri och låt fräsa på medelvärme i 5 minuter. Lägg i svampen och morot och låt sjuda ytterligare fem minuter. Rör då och då. Ta ut svampröran ur pannan. Lägg i en resten av smöret och oljan i grytan och hetta upp. Vänd köttkuberna i mjöl och stek dem sedan bruna runt om i grytan. Lägg tillbaka svampröran. Tillsätt tomatpurén och Worcestershiresåsen och rör om så det blandar sig. Tillsätt fond, vin, timjan och lagerblad. Koka upp och låt koka 1 timma och 15 minuter. Fiska upp lagerblad och timjan. Servera med en god potatis och en grön sallad.