Beskrivning
Land: Frankrike
Distrikt: Alsace
Produkttyp: Cremant
Årgång: NV
Alkoholhalt 12 %
Arom: Fruktig, ungdomlig, nyanserad doft med inslag av päron, gula äpplen, kex, nektarin och grapefrukt.
Druva: Chardonnay
Sockerhalt 4 g/l
Producent Domaine Fernand Engel
Om producenten Domaine Fernand Engel är ett familjeföretag. Vinmakare är Xavier Baril, som också är svärson i familjen. Xavier har utbildning inom jordbruk och oenologi och har arbetat hos Domaine Fernand Engel i 22 år.
Om odlingsområdet
Odlingsområde Alsace ligger i nordöstra Frankrike, vid floden Rhen. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Rorschwihr och Orschwiller. Jordmån Vingårdarna i Rorschwihr har en mörk, kalkhaltig jordmån med djupa lager av sten och sandblandad lera. Orschwiller har en mörk, kalkhaltig jordmån med inslag av granitsten och djupa lager av slam och sandblandad lera. Skörd Manuell.
Tillverkning/Vinifiering Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.