Det här kan du göra på oxfile, fläskfile eller varför inte lammfilé. Det är ytterst lättlagat. Det finns sötma i rätten som är skapad för att passa till viner som gjorts på torkade druvor.
Detta behöver du till fyra:
100 g smör (till två användningar)
8 mindre bitar av ditt filékött (Oxe, Fläsk eller lamm)
1 tsk salt
2 dl hackad gul lök
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl vitt vin
1 dl ljusa russin
2 msk honung
1 tsk kumminfrön
1 tsk kanel
1 msk rostade sesmfrön
Så här gör du:
Rosta sesamfröna i en torrstekpanna så att de får färg. Ta bort fröna, men gör inte rent stekpannan.
Smält smöret i stekpannan och hetta upp det. Salta köttet med hälften av saltet och stek i hög värme på båda sidor i ca 5 minuter per sida. Ta köttet av pannan.
Lägg i resten av smöret. Lägg i löken och resten av saltet. Låt steka i en minut. Rör ner fond, vin, russin, honung, kummin och kanel. Låt sjuda samman under fem minuter. Lägg i köttet och låt sjuda ytterligare fem minuter under lock.
Servera köttet med såsen och strö över sesamfrön. Passar utmärkt med lite bulgur och en grön sallad.

Filébiffar med lite sötma
Publicerad av Torbjörn Berner På I Kött | Kommentarer inaktiverade