Fisksoppa med vaniljstång
En enkel och smakrik soppa som du kan komplettera med ett par bitar gös och lax. Du kokar dessa separat i lite vin med önskad kryddning. Lägg bitarna i tallrikarna innan servering och häll på den heta soppan. Både festligt och gott.
Det här behöver du:
1 dl koncentrerad fiskfond
1/4 vaniljstång som du klyver på längden, skrapar ur och därefter lägger stjälkar och skrap i 5 cl mörk rom som du blandat med 2 teskedar socker och 10 cl vatten. Låt sjuda i fem minuter.
1/2 kraftig morot skalad och skuren i bitar
1/2 palsternacka skalad och skuren i bitar
1/2 gul lök skalad och hackad
5 dl vatten
5 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1/2 tesked dragon
1/2 tesked timjan
salt och peppar efter smak
olivolja
Redning efter smak
dillkvistar till serveringen
Så här gör du:
mjuka upp den hackade löken i olivoljan på medelvärme i soppkastrullen. Tillsätt morotsbitarna och palsternackan. Lägg i kryddorna och låt fräsa samman några minuter. Lägg i fiskfond, vin och vatten. Låt koka 20 minuter. Finfördela lök och rotfrukter med en matberedare eller stavmixer. Koka upp igen. Tillsätt vaniljblandningen. Låt koka fem minuter. Sila soppan och tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red till önskad tjocklek. Vid serveringen lägger du fiskbitarna i tallriken och häller över soppan. Lägg på litet dill allra sist.