Fläskkotlett är svår på sitt sätt. Överlagad blir det en torr bit tuggmotstånd. Viktigt att du steker på hög värme och kör den färdig på lägre värme i ugnen sedan. Det här receptet plockar fram de underbara äppelaromerna som bara lyfter fläskköttet rätt upp i himlen. En riktig höjdare således.
Det här behöver du till två:
1/2 matsked smör
olivolja
2 tjocka fläskkotletter på benet
1/2 tesked kanel
1 tesked torkad kummin
1 tesked torkad koriander
salt och peppar
2 stora Granny Smith äpplen skurna i 16 skalade klyftor eller hackade
1 dl mörk rom
1 dl kraftig äppelcider
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i oljan på hög värme i en ugnslämplig stekpanna eller gryta. Tvätta och torka kotletterna noga. Täck båda sidorna med kanel. kummin, koriander och salt/peppar. Stek så att kotletterna kommer ordentligt i kontakt med pannan trots benet. Stek ca 4 minuter per sida. Då förseglas kotletten och du kan koka den färdig i ugnen.
Var inte rädd för att det blir rejält med färg på kotletterna. Inga blekfisar här inte. Ta bort kotletterna från pannan och dra ner värmen till medium. Lägg i romen och rör upp eventuella fastnade bitar i botten på pannan. Lägg i cidern och äppelklyftorna. Låt koka tills äpplena mjuknat och absorberat lite av saften. Det tar ca 5 minuter. Lägg tillbaka kotletterna i pannan. Flytta äpplena så att de hamnar runt och över kotletterna. Täck med lock och ställ i ugnen i ca 15 minuter. Då är kotletterna färdiga men saftiga och saften har reducerat i äppelsåsen till en tjock sötaktig äppelsås. Servera med äpplen och sås över kotletterna. En grovpressad potatis blir gott till. Suger dessutom upp den goda såsen.