En gammal svensk klassiker som blir söndagsmiddag serverad med potatismos och självklart med ett överflöd av god sås. Superenkelt att laga. En verklig favorit till budgetpris.
Detta behöver du till fyra:
Potatis till potatismos med rikligt av smör och en skvätt mjölk och ett kryddmått riven muskot.
4 fläskotletter
salt och peppar och smör att steka i.
Till såsen:
1 liter skogschampinjoner, stammen avskuren och huvudet i tunna skivor
3 msk smör
2 tsk finhackad vitlök
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl torrt vitt vin
1 msk soja
1 tsk dijonsenap
1 tsk Worcestershire sås
2 dl grädde
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Salta och peppra fläskkotletterna på båda sidor.
Stek dem i smör i hög värme fyra minuter per sida.
Ta stekpannan av värmen och låt kotletterna ligga kvar 5-7 minuter efter stekningen under lock.
Smält smöret till såsen i en stekpanna. Lägg i svampen när smöret slutat fräsa. Stek svampen till dess att den ger ifrån sif sin vätska.
Tillsätt alla ingredienser utom grädden.
Koka samman och låt reducera med 1/3.
Tillsätt grädden och låt koka samman till dess att såsen tjocknar.
Servera kotletterna med såsen och potatismos. Garnera gärna med en persiljekvist eller annat grönt.