- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Fläskgryta med ananas

Från Västindien kommer denna creolska rätt med stor och lite söt smak. Underbart till ett vin med restsötma. Du får förslag längst ner.
Gott är det i alla händelser.
Det här behöver du:
1 kg benfritt fläskkött
40 ml olja
1 pimento, krossad
1 knippa bladpersilja
1 purjolök
1 lök
2 kryddnejlikor
1 kryddmårr vardera av ingefära, muskot, vitpeppar och mald nejlika
salt
peppar
4 matskedar brunt farin
100 ml vitvinsvinäger
1 färsk ananas (ca 2 kg)
150 ml färdigblandad kalvfond
1 röd chilipeppar
till sötpotatispurén:
1 sötpotatis
1 äggula
6 dl mjölk
50 gram smör
salt
peppar
till servering
1 zuchini
1 vitlöksklyfta
20 ram smör
salt
peppar
Så här gör du:
Skär köttet i mindre tärningar. Hetta upp oljan i en gryta och stek köttet i ca fem minuter på hög värme. Lägg i den krossade pimenton, hackad persilja och lök, nejlikorna de fyra kryddorna och salt och peppar. Låt steka under omrörning ytterligare fem minuter.
Smält försiktigt farinet i lite vatten under ständig omrörning. När det börjar få brun färg tillsätter du vitvinsvinägern och låter det koka under omrörnng i 2 minuter. Därefter häller du det över örtgrytan och rör om.
Skala ananasen noga. Inga svarta fläckar får finnas kvar. Skär ananasen i mindre fyrkanter. Ta hälften av anansbitarna och kör dem till puré i en matberedare. Häll ananaspurén i grytan tillsammans med kalvbuljongen. Låt koka under lock ca 20 minuter. Alldeles innan du är klar tillsäter du chili pepparen hel. Tillsätt därefter de resterande anansbitarna. Låt koka under lock ytterligare 6 minuter. Ta därefter bort chili pepparen. Servera detta med en sallad, sötpotatispurén som du gör som potatismos med ingredienserna ovan och så zuchinin som du stekt med den finhackade vitlöken i lite smör.