- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Fylld bakad aubergine

Detta är ett perfekt exempel på det som italienarna kallar ”cucina povera” – fattigmansmat. Det har mycket smak och är ett härligt lite lättare alternativ till en fin lunch.

Detta behöver du till fyra:
4 stora auberginer
6 mak olivolja
1 stor gul lök, finhackad
1 tsk torr timjan
1 tsk torr oregano
1 röd chili, finhackad
4 stora tomater, som du skållat, skalat och skurit bort kärnorna från och därefter finhackat
50 g ströbröd
50 g riven Parmesan
rivet skal från en citron
saften från en citron
1 dl färsk basilika, finhackad.
salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Dela auberginen i halvor på längden. Gröp ur fruktköttet. Hacka det i små bitar och ställ åt sidan.
Pensla aubergineskalen på insidan med olja och salta. Lägg i en ugnsform och täck med metallfolie och baka i ugnen i 20 minuter.
Lägg 2 matskedar olja i en kastrull, hetta upp och stek löken mjuk under några minuter. Lägg i vitlöken och aubergine-köttet. Stek under omrörning i 10 minuter. Fruktköttet ska ha blivit mjukt.
Lägg i tomaterna, chilin, citronsaft och de torra kryddorna. Salta och peppra.
Lägg på lock och låt sjuda i tio minuter. Rör då och då. Ta av locket och låt alla vätska ånga bort.
Blanda ströbröd, citronskal och parmesan.
Skopa fruktköttet i de tomma skalen. Strö över ostblandningen. Droppa över lite olivolja.
Baka mitt i ugnen i 25-30 minuter. Blir det röra kvar efter att du fyllt fruktskalen så servera det separat i en skål.
Strö över lite hackad persilja och servera direkt.