En mycket god, sval, välsmakande soppa som du serverar antingen som lunchrätt eller som en krämig förrätt en varm sommarkväll. Väldigt lätt att laga.
Det här behöver du:
1 ordentlig bunt med gräslök
1/2 tesked vitpeppar
1 dl olivolja
6 matskedar smör
6 finhackade schalottenlökar
3 finhackade vitlöksklyftor
3 hg varmrökt lax skuren i mindre bitar
3 matskedar vetemjöl
7 dl färdigblandad kycklingfond (blanda 1:5 koncentrerad och vatten)
1 dl torrt vitt vin
2 lagerblad
5 dl vispgrädde
salt efter smak
till serveringen: mindre bitar av varmrökt lax och dillkvistar
Så här gör du:
Gör en puré på gräslök, olivolja och vitpeppar. Ställ kallt under några timmar.
Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i lök och vitlök. Låt steka i tre minuter. Lägg därefter i den rökta laxen. Rör ordentligt och ofta under två minuter. Strö över mjölet över laxröran och rör ordentligt. Låt steka under ytterligare ett par minuter. Häll i kycklingfonden. Lägg i lagerbladen. Sätt ner värmen och låt sjuda i tio minuter. Ta från plattan och låt svalna något. Ta bort lagerbladen och puréa soppan i matberedare eller med stavmixer. Sila den genom en sil och använd en sked för att trycka igenom så mycket som möjligt. Häll i grädden i den silade soppan och vispa den en aning tjock. Kyl ner soppan under ca 3 timmar i kylskåp. Servera den kall. Lägg i några bita varmrökt lax och ett par kvistar dill.

Kyld laxsoppa med laxbitar
Publicerad av Torbjörn Berner På I Soppor | Inga kommentarer