Lyxmat som är så mycket enklare att laga än du tror. Nyckeln är att smöra skålarna och vi berättar hur du gör.
Detta behöver du till fyra mindre kokotter (dessertskålar):
1 msk smält smör till formarna
1 msk florsocker
5 msk vitt socker
5 msk smör, smält
5 tsk mjöl
1 dl mjölk
1 msk Grand Marnier
1 tsk rivet apelsinskal
1 tsk vaniljextrakt
2 stora äggulor
2 stora äggvitor
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader utan fläkt och med under- och övervärme.
Smöra formerna med pensel så att du först penslar botten och sedan lägger du formen på sidan i handen och penslar från botten och uppåt medan du roterar formen. Gör gärna flera varv.
Strö lite florsocker i smöret.
Lägg 5 msk smör i en kastrull. Rör ner mjölet och därefter mjölken, Grand Marnier, apelsinskal och vanilj. Blanda i hälften av sockret.
Låt sjuda samman 3-4 minuter. Ta därefter av spisen och låt svalna till ljummet.
Vispa upp äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner resterande socker ordentligt.
När mjölsåsen svalnat så vispa ner äggulorna en i sänder så att det blir ordentligt blandat.
Vänd därefter ner den vispade äggvitan med en slickepott eller stor slev.
Häll i smeten i de smorda formerna ända upp till kanten. Skrapa av så att det blir helt jämnt och fyllt.
Torka noga bort allt överflöd runt kanterna med lite hushållspapper.
Ställ in i ugnen på en gång och låt baka i 25 minuter. Öppna inte och titta och låt allt vara lugnt och stilla.
Servera direkt, kanske med lite vaniljgrädde.
OBS! Alla moment måste göras i en följd. Inget kan förberedas och sparas utan bara följ receptet, och baka. Det är därför du får vänta en halv timma när du beställer sufflé på krogen. Den kan inte förbakas.