- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Gratinerad svampmacka

En utmärkt förrätt, men den fungerar också om du vill bjuda på ett gott tilltugg.

Detta behöver du till fyra:
4 skivor av vitt fullkornsbröd
150 gram smör
Rikligt med Porcini svampar, grovt hackade
1 tesked kantarellfond (koncentrerad)
1 matsked pressad citron

1 kvist timjan
1 kvist rosmarin

2 dl riven Västerbottenost
1 dl finhackat apelsinskal (bara det yttre röda skiktet)
Grovt salt och färsk rosmarin till serveringen.

Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Hetta upp häften av smöret i en stekpanna och lägg i kantarellfond, citron och kryddor.
Lägg i svampen och stek 3-4 minuter.
Ta bort svampen och lägg i resten av smöret utan att rengöra pannan. Stek brödskivorna i stekpannan så att de får färg på båda sidorna.
Lägg brödskivorna på en ugnsfast form. Lägg svamp på brödskivorna.
Strö över västerbottensost och strö över apelsinskalen. Ställ fatet mitt i ugnen och gratinera till dess osten smält och fått färg.
Strö över grovt salt och färsk rosmarin. Servera varma direkt.