Gratinerad torskgryta med rökt lax

En både god och praktisk maträtt som innehåller hela måltiden. Du behöver bara komplettera med en vacker grön sallad om du vill ha något nyttigt till fisken.
Detta behöver du till fyra
8 hg torskfilé skuren i halvstora bitar (4-5 cm)
100 g varmrökt lax
2 bakpotatisar med skalen på skurna i tunna skivor, som du förkokar i fem minuter i saltat vatten
2 stora morötter, skurna i tunna mynt, som du förkokar tillsammans med potatisen
1 stor purjolök, skuren i tunna skivor
3 vitlöksklyftor, skurna i tunna skivor och stekta i smör ett par minuter
salt och peppar efter smak
Till gratineringen:
2 msk smör
2 msk mjöl
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
1 kryddmått muskot
1 msk timjan
1 msk pressad citron
3 dl riven Västerbottensost
1 msk fiskfond
1 msk grönsaksfond
Salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnsfast form. Placera de förkokta grönsakerna i botten på formen.  Sprid ut den rökta laxen över grönsakerna. Salta och peppra torsken lätt runt om och placera den högst upp.
Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjölet och rör om till dess att det löst sig. Vispa ner övriga ingredienser utom osten och vispa medan såsen sjuder till dessa tt den tjocknar. Amaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken och strö därefter osten över såsen.
Baka mitt i ugnen ca 20 minuter till dess att gratängen fått fin färg. Servera med en grön sallad.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner