Skriv ut recept Skriv ut recept

Stekt lax med balsamsmörsås

Ett trevligt sätt att laga lax så att du får mycket smak. Också lätt att göra till flera. Servera med en sallad eller lite gröna bönor.

Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar laxfilé med skinnet kvar.
1 matsked olivolja
salt och peppar till laxen
2 matskedar balsamvinäger
1 matsked Dijonsenap
1 tesked krossad dragon
1 tesked koncentrerad kycklingfond
6 matskedar kallt smör uppdelat i mindre bitar
salt till såsen
lime, citron och sallad till serveringen

Så här gör du:
Pensla ”köttsidan” på laxen med olja. Salta och peppra.
Stek laxen i 7 minuter med skinnsidan ner. Täck laxen med metallfolie så att översidan blir kokt.
Lägg alla ingredienserna utom smöret i en kastrull och koka samman ett par minuter. Ta av värmen och lägg i det kalla smöret i omgångar under omrörning. Lägg i nästa smörbit när den tidigare blivit helt smällt. Smaka av med salt när allt smör finns i såsen. Då ska du ha en sås med krämig konsistens.
Servera laxen och häll försiktigt över såsen. Placera en sallad och en skiva lime och citron vid sidan.