- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Grön ärtsoppa med pepparots creme fraiche

Vi är vana att plocka ärtorna i frysen eftersom de lämpar sig sällsynt bra att frysa in. Soppan är riktigt läcker och lätt att göra.
Det här behöver du för fyra personer
1 pkt ärtor, 500 gram
1 hackad gul lök
3 msk olivolja
1 liter hönsbuljong eller grönsaksbuljong
3 dl grädde
vit tryffelolja
creme fraiche med färskriven pepparrot
gör så här:
Fräs löken i olivoljan. Vänd runt ärtorna och tillsätt buljongen. Koka upp och mixa med en stavmixer, matberedare eller annat kreativt tillvägagångssätt. Vi brukar hälla soppan i en matberedare i omgångar och sedan hälla genom sil för att soppan ska bli alldeles len, men det kräver lite rörande i silen för att trycka igenom ärterna så det gär också utan.Smaka av med något korn salt och om inte buljongen är salt nog några varv på vitpepparkvarnen. Har du en dl fruktigt vitt vin kan du hälla i det. Vispa grädden lätt. Grädden rör man också i precis innan servering, någon sked ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i tallriken för en sista touch. Servera med en klick creme fraiche smaksatt med pepparrot.