Ett bra sätt att förändra din lax så att den passar förträffligt med ett lätt rött vin. Dessutom mycket enklare att laga än det låter.
Detta behöver du till fyra:
4 bitar laxfilé
3 dl vitt vin
2 dl äppelmust
1 matsked japansk soja
1 tesked koncentrerad hummerfond
250 g frusna hallon
45 g ingefära (ca 3×3 cm)
1/2 dl farinsocker
2 msk olivolja
2 msk citronzest
Salt och peppar
Så här gör du:
Ta fram laxfilé så att den blir rumstempererad.
Häll vin och äppelmust, soja, och fond i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och tillsätt 1msk citronzest, hallon och skalad, skivad ingefära.
Sjud i ca 30 minuter, rör om då och då.
Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt farinsocker, låt sjuda på medelvärme i ca 10 minuter, eller till dess att såsen har blivit simmig.
Ställ av från spisen och låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg laxen i en ugnsfast form och pensla den med olivolja, salta och peppra samt strö över 1 msk citronzest.
Häll försiktigt lite hallon och ingefärsglaze över laxen så att hela ytan får glaze och sätt in i ugnen i ca 15 min .
Använd resterande hallonglaze som sås vid serveringen.

Hallonglacerad lax
Publicerad av Torbjörn Berner På I Fisk | Inga kommentarer