- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Hallonglacerad lax

Ett bra sätt att förändra din lax så att den passar förträffligt med ett lätt rött vin. Dessutom mycket enklare att laga än det låter.
Detta behöver du till fyra:
4 bitar laxfilé
3 dl vitt vin
2 dl äppelmust
1 matsked japansk soja
1 tesked koncentrerad hummerfond
250 g frusna hallon                                    
45 g ingefära (ca 3×3 cm)
1/2 dl farinsocker
2 msk olivolja
2 msk citronzest
Salt och peppar
Så här gör du:
Ta fram laxfilé så att den blir rumstempererad.
Häll vin och äppelmust, soja, och fond i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och tillsätt 1msk citronzest, hallon och skalad, skivad ingefära.
Sjud i ca 30 minuter, rör om då och då.
Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt farinsocker, låt sjuda på medelvärme i ca 10 minuter, eller till dess att såsen har blivit simmig.
Ställ av från spisen och låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg laxen i en ugnsfast form och pensla den med olivolja, salta och peppra samt strö över 1 msk citronzest.
Häll försiktigt lite hallon och ingefärsglaze över laxen så att hela ytan får glaze och sätt in i ugnen i ca 15 min .
Använd resterande hallonglaze som sås vid serveringen.