Skriv ut recept Skriv ut recept

Soppa på apelsin och morot

I vintertid kan du inte äta så mycket nyttigare, och det är ju härligt med en smakrik soppa när det är kallt ute. Vi har valt att ha i lite kycklingfond för en rundare smak. En fin måltid eller en utsökt förrätt på bjudningen.

Det här behöver du:
1 matsked olivolja
1 finhackad medelstor lök
600 gram morötter skalade och finhackade.
2 msk koncentrerad kycklingfond

2 dl vitt vin

skal och juice från tre stora saftiga, mogna apelsiner
2 dl grädde

gott havssalt och svartpeppar
1 morot som du skalat och myntat tunt samt några kvistar färsk koriander till dekoration.

Så här gör du:
Värm oljan i en stor kastrull. Lägg i löken och låt steka på medelvärme under ca 5 minuter så att den börjar bli genomskinlig. Lägg i de finhackade morötterna och låt under omrörning steka med löken i ytterligare 2 minuter.
Tillsätt fonden,vin, vatten, apelsinjuice och skal samt salta och peppra. Koka upp och dra därefter ner värmen så att det sjuder under 30 minuter. Morötterna ska vara ordentligt mjuka. Kyl något och kör i mixer/blender till en jämn soppa. Lägg tillbaka i kastrullen och värm upp. Tillsätt grädden och koka upp.  Lägg de tunna morotsmynten mitt på tallriken. Häll över soppan. dekorera med en kvist koriander på varje tallrik. Servera med nyrostade brödkrutonger.