Skriv ut recept Skriv ut recept

Du hör kanske till dem som besökt en indisk restaurang och blivit hemligt förälskad i deras brödspecialiteter. Vi fick ett recept från en duktig kock i Newcastle, som hade anpassat sig efter de ingredienser som västerlandet har att erbjuda. Inte svårt att göra och riktigt trevligt. Godast blir det om du serverar det nytt och varmt till en kryddig måltid. Varför inte med något indiskt. Men du kan också bara göra en röra på krossade tomater och ha som ett litet tilltugg till vinet.
Det här behöver du:
1 paket jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 dl socker
3 matskedar mjölk
1 vispat ägg
2 teskedar salt
1 liter vetemjöl
2 teskedar pressad vitlök
1/2 dl smält smör
Så här gör du:
Värm vattnet och lägg jästen i mindre bitar i vattnet i en stor skål. Låt jästen lösas helt några minuter. Rör ibland. Rör i socker, mjölk, ägg och salt. Lägg därefter i mjöl i omgångar och knåda ordentligt. När du känner att du har en behaglig smidig konsistens lägger du degen i en oljad skål. Täck med en fuktig handduk. Låt jäsa i en timma. Tryck ihop degen. Lägg i vitlöken och knåda därefter ner degen så att vitlöken fördelas. Forma små bollar av ungefär en golfbolls storlek av den knådade degen och lägg på en bricka. Täck med den fuktiga handduken och låt vila ca 30 minuter eller till dess att de jäst till dubbla storleken.
Kavla ut bollarna till tunna plattor av ungefär ett tefats storlek. Värm en stekpanna och lägg i lite olja. Stek brödplattorna 2-3 minuter eller tills de fått färg. Pensla den ostekta sidan med smör och vänd.  Pensla den stekta sidan med smält smör. Låt steka till dess att också den andra sidan fått färg. Upprepa till dess att alla bröden stekts.
Servera till kryddstark mat eller gör en enkel tomatröra med:
krossade tomater
olivolja
rå lök
basilika
balsam vinäger
salt och peppar