Skriv ut recept Skriv ut recept

Italienska köttbullar

Ett klassiskt recept från Italien med mycket smak, som är ett härligt alternativ till den svenska modellen.

Det här behöver du till fyra:
Köttbullarna:
2 dl vitt bröd utan kant i små bitar
1 dl finhackad gul lök
400 g malet oxkött
100 g malet fläskkött
1 ägg
1/2 dl finhackad persilja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl riven parmesan
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 msk olivolja
Sås:
1 msk olivolja
2 dl finhackad salladslök
2 vitlöksklyftor, finhackade
700 g passerade tomater
1/2 dl rött vin
1 tsk rosépeppar
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk salt
svart peppar
Riven parmesan till serveringen

Så här gör du:
Lägg brödet och löken i en stor skål. Blanda noga så att brödet faller sönder till smulor.
Lägg i alla övriga ingredienser utom oljan i skålen. Blanda samman med händerna väldigt noga.
Forma smeten till köttbullar. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek köttbullarna runt om i fem minuter.
Ta köttbullarna ur pannan.
Lägg i ytterligare olja till såsen. Lägg i löken och vitlöken och stek tre minuter. Lägg i övriga ingredienser och koka upp. Lägg försiktigt tillbaka köttbullarna i såsen. Koka dem i såsen och vänd dem efter halva tiden.
Servera med pasta och riv över generöst med parmesan.