- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Janssons frestelse

Det har blivit något av en jultradition, men det smakar faktiskt gott hela året. Och du kan göra och frysa in och bara stoppa i ugnen när tomten kommer. Superenkel matlagning.

Det här behöver du till fyra:
4 stora gula lökar
2 kg fast potatis
2 msk smör (att steka i)
3 burkar ansjovisfiléer (Är egentligen skarpsill men det står Grebbestad ansjovis på burken)
4 dl  vispgrädde
2 dl  mjölk
1 dl  pankoströ som du mixat eller mortlat fint (det funkar med ströbröd)
4 msk  smör eller margarin (att klicka över)

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Skala lök och potatis
Skiva löken tunt
Strimla potatisen
Stek lökskivorna mjuka i smör, men utan att få färg.
Öppna ansjovisburkarna, ta ut sillfiléerna och spara spadet.
Koka upp mjölk och grädde och häll i ansjovisspadet.
Varva potatis med lök och ansjovisfiléer i en ugnsfast form. Sprid set så jämnt som möjligt.
Avsluta med potatis och sist några ansjovisfiléer.
Strö över pankoströ/ströbröd. Klicka över smöret i små klickar.
Baka långt ner i ugnen i 1 timme och 45 minuter. Blir det för mörkt så täck med aluminiumfolie.
Kolla om potatisen är klar, annars ge den en kvart till.
Kan frysas eller ätas direkt eller sparas i kylskåp och värmas upp. Den blir bara bättre och bättre.