Skriv ut recept Skriv ut recept

En läcker rätt på enkla råvaror, som du kompletterar med lite japanska tillbehör som saké och wasabi om du inte har det hemma. Dessutom mycket gott tillsammans med ett doftrikt vitt vin.
Det här behöver du till fyra portioner:
4 matskedar wasabi aioli (recept längre ner)
4 filéer kokt lax (recept längre ner på kokningen)
1 dl finhackad bladselleri
8 skivor vitt bröd (helst vitt fullkornsbröd) som du rostat brunt
2 tomater skurna i tunna skivor
1 huvud isbergssallad
salt och svartpeppar efter smak
1/2 cup fine diced celery
1 liten rödlök skalad och skuren i mycket tunna skivor
Wasabi Aioli
1 matsked wasabi pasta (köp färdig – enklast)
2 teskedar krossad vitlök
2 matskedar riven ingefära
1 matsked risvins vinäger
3 äggulor
2 dl solrosolja
1/2 dl olivolja
salt och peppar efter smak
Gör aiolin så här:
Blanda alla ingredienser utom oljan i en matberedare. Häll sakta i oljan under ständig omrörning. Häll i till dess att aiolin tjocknat ordentligt. Smaka av med salt och peppar
Lax kokt i japansk sake:
Det här behöver du:
2 1/2 dl saké
1 selleristjälk i strimlor
1 liten gul lök i skivor
1 morot i tunna skivor
1 matsked socker
2 lagerblad
1 tesked svarta pepparkorn som du först hettat upp utan fett i en stekpanna
2 matskedar soja
vatten så att laxen täcks
4 laxfiléer utan skinn och ben
salt och peppar efter smak
Så här koker du laxen:
Smörj en vid kastrull eller stekpanna med fett. Lägg fiskfileerna i botten. Blanda alla övriga ingredienser i en skål och häll över fisken. Fyll på med vatten så att fisken täcks. Lägg på lock och koka upp. Låt sjuda under tre minuter. Stäng därefter av värmen. Låt ligga kvar i vattnet i 8-10 minuter. 10 minuter är genomkokt och 8 minuter ger en liten kärna i laxen.
Servering:
Bred ett lager av aiolin på de rostade brödskivorna. Lägg på lite isbergssallad och därefter några tomatskivor. Lägg på den kokta laxen ochl ängst upp några tunna skivor av rödlöken. Lägg en brödskiva med aiolin neråt längst upp. Servera resten av aiolin från en skål. Många vill ha lite extra till laxen. Vill du kan du skära i mindre bitar och servera med pommes.
Prova ett friskt vin med lite syra för wasabins skull; Bestheim Riesling Réserve (nr 12161) 89.-  eller varför inte lyxa till det med en helt osötad och frisk Champagne; Nicolas Feuillatte Brut Extrem (nr 7862) 329.-  .