Plocka själv eller köp till bra priser. Kom ihåg att kantareller kan frysas in, helst efter att du stekt dem.
Recept för 4 personer:
Detta behöver du:
1/2 kg kantareller
2 schalottenlökar
1/2 klyfta vitlök
1 tesked kantarellfond
1 matsked mörk rom
persilja
1 matsked smör
1 dl creme fraiche
4 skivor kraftigt vitt bröd
Så här gör du:
Rensa svampen med en borste (obs inget vatten). Skär bort med kniv om något är skadat eller sitter fast. Är kantarellerna stora dela dem i halvor annars tar du dem hela. Skala löken och vitlöken och hacka fint. Hacka persilja så att du får en matsked hackad. Smält smöret i stekpanna och lägg i svampen, fonden och romen; krydda med salt och peppar och stek på hög värme i 5 minuter. Lägg i hacket av schalottenlök och vitlök och stek upp under ytterligare två minuter. Lägg i creme fraiche och reducera värmen i pannan och låt det sjuda i fem minuter eller tills kantarellerna är täckta av en silkig vit reduktion. Rosta brödet under tiden (du kan steka brödet på båda sidor i smör som alternativ om du vill öka kaloriintaget). Lägg brödet på liten tallrik och häll över svampen. Garnera med finhackad persilja och servera som förrätt eller nattmat.

Kantarelltoast
Publicerad av Torbjörn Berner På I Sallad m.m.,Vegetariskt | Inga kommentarer