- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Amerikansk köttgryta

Den här grytan bjöds vi på i USA och därför kallar vi den amerikansk. Den kan lika gärna vara svensk. Underbar mat när vädret är tjurigt och lika gott till vardags som till fest. Och egentligen otroligt lätt att laga. Det gäller bara att få ingredienserna i grytan.
Detta behöver du till fyra (rejäla portioner):
1 kg högrev skuren i stora tärningar
3 matskedar olivolja
2 matskedar koncentrerad oxfond
1/2 liter vatten
1/2 liter rött vin
2 msk äpelcidervinäger
2 msk ”hickory”-sås (bbq-sås med hickorysmak)

2 teskedar torr rosmarin
3 hela vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
1 tesked svartpeppar
3 bakpotatisar, skalade och skurna i stora tärningar
4 morötter, skurna i 3 cm långa bitar
4 stjälkar selleri, skurna i 2 cm långa bitar
2 stora gula lökar, skurna i klyftor
3 teskedar majsmjöl upplöst i tre teskedar vatten
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor stekgryta. Stek sedan köttet runt om så att det får färg. Lägg i rosmarin, persilja och vitlök. Häll i vatten och vin, vinäger och hickory-sås samt den koncentrerade oxfonden. Rör om. Låt koka under lock i en timma.
Lätt i potatis, morötter, selleri och löken. Lös upp majsen i vattnet och tillsätt det också. Blanda om och låt koka under lock ytterligare en timma. Grytan är färdig att servera. Blir det något över så sparar du det i kylskåp och det är minst lika gott när du äter resterna.