Klassisk basilikapesto
Mycket enkelt att tillreda själv bara man har mixer. Fungerar som sås, dressing och dipp, och håller dessutom nästan en vecka i kylskåpet eller längre i frysen. Alltid bra att ha hemma tillsammans med lite torr pasta när orken tryter och en snabb och enkel måltid önskas.
Detta behöver du till fyra (mindre om det ska vara dressing):
2 dl hackad basilika
2 dl hackad babyspenat
1 dl pinjenötter
1 dl riven parmesan
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
1 tsk salt
1 tsk peppar
Så här gör du:
Börja med att rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de börjar bli bruna. Var försiktig då det är lätt att råka bränna dem om man inte är med. Lägg pinjenötter, vitlök, citron, salt och peppar i mixern och mixa ihop det med korta pulser tills det är finhackat och blandat. Därefter tillsätter du babyspenat och basilika. Med mixern gående på låg fart tillsätter du olivoljan långsamt så att den blandas in försiktigt och tillåts emulgera. Stanna mixern och ha sedan i osten och blanda in den med några korta pulser. Tänk på att hålla det borta från syre om det ska sparas i kylen, gamla glasburkar fungerar fint och ett tips från antiken är att slå på lite olivolja som lufttätt skikt ovanpå peston.