Skriv ut recept Skriv ut recept

Mintsåsen är superb till lammstek och lammkotletter men passar förträffligt till älgkött eller smakrikt vilt. Både enkel att göra och hållbar. Det är en personlig smak så du kan variera mängden socker efter smak och du kan också lägga i lite vatten om du vill minska på vinägersmaken.

Detta behöver du:
1 1/2 dl finhackade mintblad utan stjälkar
2 1/2 dl äppelcidervinäger
2 matskedar socker

Så här gör du:
Ta de rensade bladen som ska vara utan stjälkar. Skär dem i mindre bitar. Kör bladen med vinägern i matberedare. Lägg tillsammans med socker i en tjockbottnad kastrill och låt sjuda i 20 minuter. Svalna och häll sedan i burk eller flaska. Använd t.ex. en tom olivoljeflaska. Såsen håller i månader. Vinägern är självkonserverande. Vill du göra såsen vackrare kan du i koket lägga några mintblad som du hackat för hand. Servera en tesked till lammköttet. Ger en fin syra som du behöver om du serverar lammet eller älgen med ett vin som också har syra. Tänk på att skaka såsen innan serveringen.