- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Klassisk Gazpacho

Spansk rätt som blir en riktigt bra förrätt om du arbetar lite med den. Inget svårt och det går ganska snabbt också.

Detta behöver du till fyra:
4 stora mogna tomater, skållade och därefter skalade
12 mogna körsbärstomater
1 stor gul lök
1 gurka, som du skalat, halverat på längden, skrapat bort kärnorna ur och därefter finhackat
2 dl finhackad röd paprika
1 salladslök, finhackad
1 jalapeno, med frön borttagna, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1/2 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 kryddmått kajennpeppar
1 dl olivolja
2 msk pressad citron
1 msk balsamvinäger
1 tsk Worcestershire sås
1 dl basilikablad
1 dl vitt vin

Så här gör du:
Hacka gurkan, paprikan och salladslöken och lägg det i en plastpåse i kylen.
Lägg basilikan till sidan.
Lägg alla övriga ingredienser i en blender eller matberedare (helst blender).
Kör blandningen länge så att den känns jämn och slät.
Sila ner i en stor skål. Täck med plastfilm och låt stå i kylskåp minst ett par timmar och helst över natten.
Häll upp soppan i en serveringsskål, glas eller kopp. Lägg i en stor sked hackad grönsaker och toppa med färsk basilika.
Servera iskall.