Skriv ut recept Skriv ut recept

Vi tycker att den klassiska kycklingen med sås och tillbehör är en klassisks lyxmat som de allra flesta älskar. Dessutom är det perfekt vinmat.
Detta behöver du till 4 personer
1 riktigt stor lyckling
1 morot skuren i mindre bitar
1 gul lök, skalad och skuren i skivor
1 selleri, skalad och skuren i skivor
1 purjolök, ordenligt rensad och grovt hackad
4 st lagerblad
4 st svartpepparkorn
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 g röd paprika, i strimlor
1 grön paprika, i strimlor
5 st vitlöksklyftor
smör
olja
salt
1 matsked kycklingfond, koncentrerad
worcestershiresås
Så här gör du:
Koka upp vatten och salt i en gryta. Dela kycklingen i halvor och lägg halvorna i en annan gryta. När vattnet kokt upp, häll det över kycklingen så att det täcker hela. Tillsätt grönsakerna, lagerbladen, svartpepparkornen, fonden och det vita vinet och koka under locket på svag värme tills köttet är mört, cirka 2-2 1/2 timme.
Ta upp kycklingen och låt den svalna. Sila buljongen och koka ihop till 1/2 deciliter återstår. Tillsätt vispgrädde och fortsätt att koka till en jämn konsistens.
Fräs paprikastrimlor, vitlök och purjolök i olja och smör. Slå över såsen och låt puttra. Smaka av med salt, peppar och lite worcestershiresås.
Lägg upp kycklingen på ett stort fat och häll över såsen.
Servera med en penne pasta eller pressad potatis och en grön sallad.