Kraftig köttgryta

Viss mat hör till årstiderna. När kvällarna börjar gå från svala till kyliga längtar vi efter lite kraftigare mat med tyngd och stora runda smaker. Och till det vill vi ha ett kraftigt rött vin. Den här köttgrytan är precis sådan. Vi har lagat den på oxkött, men det går lika bra med lamm eller kyckling. Bara korta ner stektiden så ordnar det sig.

Det här behöver du

2 matskedar smör
2 matskedar olivolja
2 lökar, skalade och skurna i kraftiga skivor
2 pressade vitlöksklyftor
3 skivor bacon med kanten bortskuren och skurna i små bitar
750 g högrev av nöt eller bringa skuret i 3 cm tärningar
4 matskedar mjöl
1 tesked torr timjan
1 tesked torr oregano
1 tesked torr basilika
1 lagerblad
1 matsked tomatpuré
3 dl mörk oxfond (1/2 dl flytande fond och 2 1/2 dl vatten)
3 dl kraftigt rött vin
250 g skivade champinjoner
1 stor purjolök skuren i skivor
2 morötter skurna i bitar
Salt och peppar

Så här gör du:

Värm upp olja och smör i en stekpanna.
Lägg i lök, vitlök och bacon. Låt steka tills löken är mjuk. Vänd köttärningarna i mjöl och stek dem bruna på alla sidorna. Vänd med kött pincett för bästa resultat.
Lägg över köttet i köttgryta. Tillsätt resterande ingredienser utom morötter, purjolök och champinjoner. Låt koka under 2 timmar på svag värme. Lägg i purjolök, morötter och champinjoner och låt koka ytterligare 25 minuter eller till dess morötterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pressad potatis, en gelé på svarta eller röda vinbär och en ren grönsallad.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner