Skriv ut recept Skriv ut recept

En klassiker där du kan byta ut köttet mot en biff eller varför inte med lite stekt laxfilé. Såsen gör jobbet och passar med vinet. Det är huvudsaken. Fyngerar som riktig festmat.
Detta behöver du till fyra:
Kött eller fisk till fyra personer
olja att steka i
salt och peppar
Till såsen:
2 matskedar smör
2 schalottenlökar, finhackade
2 matskedar gröna pepparkorn
1 dl mörk rom eller cognac
1 matsked Worcestershire sås
1 matsked majsmjöl
1 matsked mörk köttfond blandad i 1/2 dl vittvin
1 matsked pressad citron
2 dl visgrädde
salt och peppar
Så här gör du:
Gör såsen först.
Hetta upp en matsked smör och stek löken mjuk. Lägg i pepparkornen, fonden, romen, citron, Worcestershire sås och vitt vin. Skrapa upp så att inget fastnat på botten av pannan och låt sjuda ca femton minuter. Rör om då och då.  Tillsätt grädden. Låt koka upp.
Blanda majsmjölet med den resterande matskeden smör. Klicka ner mjölblandningen i såsen och rör om. Låt sjuda under omrörning i ca fem minuter. Smaka av med salt och peppar.  Såsen är klar att servera bara håll den varm. Stek köttet och gör eventuella tillbehör. En god potatis eller en grön sallad med bulgur.