Skriv ut recept Skriv ut recept

Ett klassiskt recept från Italien med mycket smak, som är ett härligt alternativ till den svenska modellen.
Det här behöver du till fyra:
Köttbullarna:
2 dl vitt bröd utan kan i små bitar
1 dl finhackad gul lök
400 g malet oxkött
100 g malet fläskkött
1 ägg
1/2 dl finhackad persilja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl riven parmesan
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 msk olivolja
Sås:
1 msk olivolja
2 dl finhackad salladslök
2 vitlöksklyftor, finhackade
700 g passerade tomater
1/2 dl rött vin
1 tsk rosépeppar
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk salt
svart peppar
Riven parmesan till serveringen
Så här gör du:
Lägg brödet och löken i en stor skål. Blanda noga så att brödet faller sönder till smulor.
Lägg i alla övriga ingredienser utom oljan i skålen. Blanda samman med händerna väldigt noga.
Forma smeten till köttbullar. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek köttbullarna runt om i fem minuter.
Ta köttbullarna ur pannan.
Lägg i ytterligare olja till såsen. Lägg i löken och vitlöken och stek tre minuter. Lägg i övriga ingredienser och koka upp. Lägg försiktigt tillbaka köttbullarna i såsen. Koka dem i såsen och vänd dem efter halva tiden.
Servera med pasta och riv över generöst med parmesan.