- Vinklubben Tre Kronor - https://www.trekronorvin.se - Skriv ut recept Skriv ut recept

Köttgryta ur tusen och en natt

I orienten hittar vi mycket av de smaker som långt senare sökt sig till oss via Egypten och sedermera romare och franker. Just de breda varma smakerna är typiska och den här köttgrytan är alldeles magisk. Dessutom så alldeles otroligt bra med ett kraftigt rött vin med mörka bär i doften.
Det här behöver du till 6 personer:
1/2 dl olivolja
2 medelstora lökar, skalade och hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 kg benfri högrev skuren i 3 cm kuber
1 dl tomatpuré
1/2 dl färsk hackad koriander
1 tesked mald kummin
1 tesked malen svartpeppar
1/2 tesked malen koriander
1/2 tesked malda nejlikor
1/2 tesked malen kardemumma
1/2 tesked muskot
en nypa malen kanel
2 dl rött vin
3 dl blandad oxfond (Blanda 1:5 koncentrerad fond och vatten)
5 dl hela haricot verts, okokta
5 dl skalade morötter i grova skivor
salt efter smak
Så här gör du:
Blanda kummin, torr koriander, nejlikor, kardemumma, muskot och kanel tillsammans.
Hetta upp olja i en stor gryta.  Lägg i lök och vitlök. Låt fräsa tills de är genomskinliga.
Lägg i köttet. Stek under omrörning så att köttet blir stekt runt om.
Lägg i tomatpuren, den färska koriandern och kryddmixen. Stek under omrörning i en minut.
Häll i fond och vin. Låt sjuda på låg värme under lock i 1 1/2 timma. Smaka av med salt. Tillsätt haricot verts. Koka ytterligare 15 minuter. Servera på tallrik med basmatiris och garnera med färsk persilja. Drick fylligt rött vin; McPherson Shiraz (nr 16476) 73.- [1] från Australien eller det argentinska  Trapiche Malbec Oak Cask (nr 74058) 229.- [2]