Skriv ut recept Skriv ut recept

Det kan kännas lite märkligt att läsa ord som choklad och hallon i kombination med en köttsås. Men egentligen är det inte märkligare än annan kryddning. Choklad har en svagt bitter smak och en söt doft. Hallon har en syrlig smak och en söt doft. Tillsammans kompletterar de köttsmakerna och breddar smaken på såsen. Cognacen ökar sötman och förstärker både smaken av choklad och kött. Servera den till grillat kött, vi har provat den till en kryddig Bratwurst. Mums!
Det här behöver du:
2 matskedar
2 dl vitt vin
2 matskedar kakaopulver
1/2 dl koncentrerad hallonsmak (koka frysta hallon med lite vodka så att vätskan släpper. Sila sedan bort ”fruktstenarna”.
6 cl cognac
1 tesked torkad rosmarin
3 dl vispgrädde.
salt och peppar efter smak
redning till önskad tjocklek
Så här gör du:
Koka ihop fond, rosmarin och vitt vin. Lös kakaopulvret i lite grädde utan ”klumpar”. Vispa konstant så att chokladen smälter ordentligt.
Tillsätt hallonsaften och cognacen. Låt koka ca 10 minuter. Tillsätt grädden. Koka upp och låt sjuda i fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Red till önskad konsistens. Reder du med mjöl låt sjuda minst fem minuter för att få bort mjölsmaken.Servera till en grillad köttbit eller kryddig korv. Servera med pressad potatis och en grön sallad.